Starus Recovery

Збір і аналіз інформації з веб-браузера – частина I

Хто стежить за нами в мережі інтернет?

Інтернет надає сучасній людині величезні можливості. З його допомогою можна вчитися, працювати, вести свої блоги і канал на ютубі, спілкуватися в соціальних мережах і багато іншого.
Але чи знаєте ви, що кожен ваш крок, чи то відвідана сторінка в мережі або випадково відкрите зображення, залишає свої сліди на комп’ютері? Це дійсно так!



Хто зберігає історію наших дій в браузерах


Оглядачі мають властивість зберігати в собі інформацію про всі скоєні нами дії. Те, що ви зробили в мережі вже, на жаль, приховати не вийде, але ви можете заборонити браузером проводити подальше стеження.

Розберімо, як цього можна досягти.

Історія Google Chrome.


Здійснюючи пошук інформації з використанням особистого облікового запису за допомогою Google Chrome, останній моніторить всі ваші дії, щоб зробити систему пошуку персоналізованою й дозволити отримувати тільки цікаві для вас дані.
Це ж відбувається, коли ви користуєтеся такими сервісами як Google Now або Google Maps.

Перевірити історію своєї активності в Google можна перейшовши до особистого аккаунту. Для цього натисніть на меню, яке відкриває список програм, і виберіть Мій аккаунт.

Перейшовши за вкладкою, ви виявите всі інструменти й дії, які можна зробити всередині свого облікового запису. Нас цікавить графа Конфіденційність. Знайдіть в ній меню Мої дії і перейдіть за посиланням Подивитися дії.

Перед вами відкрився інструмент Мої дії. За його допомогою ви побачите будь-яку вчинену раніше дію, якщо вона була здійснена в період активності (використання) поточного облікового запису. Це може бути пошук всередині оглядача, перегляд відео на YouTube або голосове управління – все збережено в історії.

Зверніть увагу на меню зліва. У ньому ви побачите пункт Відстеження дій, який дозволяє вести контроль над своїми справами і змінити налаштування відстеження, встановити розумні межі для Google або зовсім заборонити йому зберігати інформацію про дії користувача.

Ви можете заборонити Google відслідковувати ваші кроки в мережі інтернет всередині свого аккаунта. Для цього знадобиться повернутися в меню Мій аккаунт через ярлик Додатків Google. Далі в графі Конфіденційність знайдіть пункт Дії в сервісах Google і натисніть на нього.

Далі виберіть Перевірити налаштування відстеження дій.

Тепер ви можете відключити збереження історії Google на ваш обліковий запис за допомогою перемикачів праворуч від функцій, які вони виконують.

Якщо ж вам необхідно повністю видалити історію своїх дій в мережі інтернет, скористайтеся наступними кроками. Перейдіть в меню Мої дії (як це зробити описано вище), виберіть в меню зліва пункт Вибрати параметр видалення.

Оберіть період в історії, яку Google має видалити, і зробіть видалення.

Історія пошуку в YouTube


Перший спосіб
YouTube тісно пов’язаний з вашим Google-аккаунтом, але видалити його історію попереднім способом не вийде. Знадобиться інший, і ми вам зараз його опишемо.

Щоб подивитися історію YouTube, перейдіть в інструмент вашого Google-аккаунта Мої дії і скористайтеся пунктом меню зліва Відстеження дій.

Тут ви побачите блоки:

Змініть стан перемикачів в стан Виключено.

Видалити історію переглядів допоможе пункт Вибрати параметр видалення. Як і у випадку з історією Google, виберіть часовий проміжок, історію якого потрібно стерти, а потім натисніть Видалити.

Другий спосіб
Відключення через Google-аккаунт – не єдиний спосіб, яким можна позбутися від моніторингу вашої системи. Можна скористатися безпосередньо інтерфейсом самого YouTube. Відкрийте ліве меню інтерфейсу ресурсу і скористайтеся меню Історія.

Очистити історію вам допоможе функція Очистити історію перегляду. Крім цього, ви можете відключити можливість подальшого її збереження скориставшись інструментом Ніколи не зберігати історію перегляду.

Історія пошуку в Яндекс


Раніше в призначеному для користувача Яндекс-акаунті був аналогічний Google інструмент, що зберігав всю історію свого користувача. Даний сервіс називався Мої знахідки, і з останніми оновленнями ресурсу він був прибраний.

Проте Яндекс запам’ятовує найбільш часті запити користувача в пошукових системах і сайти, на яких він буває. Ця функція має вигляд підказок в адресному рядку браузера або вікні пошуку, коли користувач намагається знайти щось в інтернеті.

Ця функція за замовчуванням завжди активована, тому якщо у вас раптом виникло бажання або необхідність відключити її, це доведеться зробити вручну.

Щоб її відключити, перейдіть в Яндекс Установки> Установки порталу, далі в підменю Пошук зніміть галочки з відповідних параметрів.

Видалити вже збережену історію частих запитів допоможе інструмент Очистити історію запитів. Після завершення процесу не забудьте Зберегти результат.

Історія пошуку в Bing


У наш час найпопулярнішими пошуковими системами можна назвати Google і Yandex, проте не варто забувати про Bing – пошуковику від Microsoft, який займає другу позицію в світі за обсягом трафіку.

Всі браузери зберігають історію користувача і Bing – не виняток. Весь ваш трафік зберігається в хмарі аккаунта Microsoft.

Знайти цю інформацію можна безпосередньо в Журналі пошуку аккаунта Microsoft.

Інформація всередині журналу відсортована в хронологічному порядку, проте ви можете розташувати доступні дані в зручному вам порядку, наприклад, за типом та датою. Крім цього, журнал може запропонувати вам відшукати пошукової запит за ключовим словом.

Це меню дозволить вам вмикати або вимикати ведення журналу Bing. Вище ми згадували, що ваш трафік зберігається в хмарі Microsoft, за допомогою якого ви можете керувати всіма своїми даними. Для цього перейдіть за посиланням Управління моїм журналом пошуку.

Для проведення очищення журналу натисніть на клавішу Перегляд і очищення журналу.

В даному вікні перед вами з’явиться список всієї вашої історії браузера. Натисніть на клавішу Видалити дію і підтвердіть її, натиснувши на Очистити. Тепер історія Bing повністю очищена.

Історія пошуку Mail.Ru


Пошукова система Mail.Ru, як і Яндекс, не дає користувачеві можливості переглядати свою онлайн активність в Інтернеті. Пошук даного ресурсу зберігає тільки історію запитів і відображає їх у вигляді підказок в пошуковому рядку.

Вимкнути підказки Mail.Ru дозволить інструмент Налаштувати підказки.

Зніміть галочку з єдиного представленого вам пункту і, за необхідністю, видаліть всю історію за допомогою інструменту Очистити історію запитів.

Наступна частина статті буде присвячена інструменту вилучення прихованих даних з браузера користувача, швидкому відновленню видаленої історії відвіданих сторінок, стертим паролям і т.ін.
Як кажуть, попереджений – значить озброєний!