Відновлення інформації
 
Блог
 
Як відновити дані й запустити працювати проблемний жорсткий диск


Як відновити дані й запустити працювати проблемний жорсткий диск

Уявіть собі: Ви зайняті роботою на своєму комп’ютері й знадобились документи, збережені на зовнішньому жорсткому диску. Ви підключаєте його і вже готові почати пошук даних, але все відбувається не як звичайно . Жорсткий диск не працює. Перш ніж панікувати, є декілька способів, які можна самостійно використовувати в даній ситуації, а потім вже звернутися до фахівців.

Проблемний жорсткий диск

Втрата даних може бути викликана цілим рядом факторів, але два найбільш поширені.
Перший (який простий в рішенні) відноситься до програмного забезпечення. Ви могли випадково видалити важливу папку й очистити корзину або помилково відформатувати диск. Як відновити інформацію програмою, читайте тут>.

Друга і найбільш поширена причина втрати даних – це помилка в самому жорсткому диску. З огляду на конструктивні складності сучасних дисків не дивно, що десь може піти щось не так. Коли у накопичувача є якась несправність, яка не дозволяє самостійно повернути дані, як правило, необхідно звертатися до професійних служб з відновлення даних. Однак є певні види збоїв, які можна спробувати виправити власними силами.


Зміст статті:


Відновлення даних за допомогою програмного забезпечення


Коли ви маєте справу з програмною втратою даних, перша і найважливіша річ, про яку потрібно пам’ятати – це зупинити будь-яку роботу з даними диском. Кожну секунду, коли привід підключений до працюючої системі, ви втрачаєте свої шанси на відновлення. Операційна система постійно веде активну роботу з диском, не дивлячись на те, робите ви що-небудь за комп’ютером чи ні. При виявленні системою видалених даних, вона сприймає ці ділянки як «вільний простір», це місце просто перекриє іншою інформацією, зменшивши шанси на відновлення.

  • 1. Вимкніть комп’ютер, до якого підключений диск, що містить випадково видалені дані, з якими доведеться надалі працювати. Тепер, коли ваш диск «безпечний», ви можете зробити клон диска і спробувати відновити його з клону. Існує кілька способів клонування диска, причому деякі з них значно простіші й швидші за інших.
  • 2. Перевірте вміст клону за допомогою декількох програм відновлення. Тут є безліч варіантів, доступні як безкоштовні, так і платні пакети.

Точну копію диска вам допоможе зробити інструмент Starus Partition Recovery.


У програмних продуктах Starus Recovery реалізована можливість безпечного відновлення – створення образів, існуючих або знайдених логічних дисків. Кожен ваш байт буде збережений в резервній копії носія, що вбереже згодом ваші дані від остаточного видалення або перезапису. Функція доступна в безкоштовній версії. Якщо Ваш пристрій визначається засобами операційної системи й відображається в списку, на Ваші дані чекає вельми успішне відновлення!

Відновлення даних за допомогою апаратних засобів


Всі можливості відновлення даних з попереднього розділу успішні, коли все йде за планом. Але як вчинити, коли диск не визначається комп’ютером? Або ваш комп’ютер може бачити диск, але просто зависає, коли ви намагаєтеся отримати до нього доступ? Як щодо того, що диск повністю «мертвий» і навіть не починає видавати робочі звуки? Тут необхідно коротко розглянути основні компоненти накопичувача. Звернути увагу на найбільш схильні до загрози елементи конструкції і які симптоми можуть проявлятися при кожній помилці.


На знімку: основні компоненти жорсткого диска з верхньою кришкою і знятою друкованою платою.

Плата електронного управління (ПЕУ): Це монтажна плата (часто зеленого кольору). Вона прикріплена в нижній частині вашого накопичувача. Тут розташовується головний контролер (еквівалент процесора комп’ютера), а також багато інших електронних компонентів. Це інтерфейс, який перетворює все 0 і 1 з диска в використовувані дані, зрозумілі для комп’ютера.

Самі диски: ваш диск містить одну або кілька тонких круглих пластин. Вони обертаються на швидкості від 5900 до 7200 об / хв в накопичувачі користувача та є фактичними носіями, які зберігають дані. Виготовляють їх зі скла або різних сплавів, покритих магнітним шаром. Загалом, тут зберігається до 4 ТБ даних.

Блок магнітних головок (БМГ): дані з пластин дисків зчитуються за допомогою ряду головок читання і запису. Під час роботи вони фактично не контактують з поверхнею пластин, перебуваючи на відстані в кілька нанометрів над поверхнею диска, при цьому зчитуючи і записуючи дані. Зазвичай привід має 2 головки на одну пластину диска, тому накопичувач великої ємності, наприклад з трьома пластинами, буде оснащений 6 головками, по одному на кожну сторону поверхні диска. Якщо ці головки фізично пошкоджуються, наприклад, при ударі або падінні приводу, відбувається «руйнування головок». В даному випадку головки не літають над пластинами, а вступають в контакт з поверхнею і знищують як покриття, так і наявні дані, причому на швидкості в кілька тисяч обертів на хвилину.

Вбудоване програмне забезпечення (прошивка): накопичувач при старті запускає власну міні-операційну систему для обробки всіх даних, а також виконання операцій з доступу до нього. Велика частина цієї прошивки зберігається на дисках накопичувача. Невелика частина зберігається на друкованій платі, саме вона потрібна при початковому старті приводу. У прошивці можуть бути збої, що призводять до відсутності доступу до даних. На жаль, прошивка жорсткого диска не оновлюється і не прошивається, як ПО мобільного телефону або планшета. Кожен накопичувач має свої унікальні модулі і складні технічні параметри.

Тепер, коли ми розуміємо призначення основних компонентів жорсткого диска, можна розглянути деякі загальні помилки і симптоми, які можуть виникати, а так само визначити технічні моменти, що викликають проблеми.

Якщо диск взагалі не розкручується


Це той випадок, коли у вас є відносно добрі шанси на відновлення вашого диска, якщо приділити цьому зусилля і час. Якщо в накопичувачі нічого не відбувається, коли ви подаєте на нього живлення(взагалі ніяких шумів), це 99% проблема з платою електроніки (ПЕУ). Для старіших моделей іноді можна знайти підходящу друковану плату з іншого відповідного диска, при заміні все виходить вдало. Однак на нових дисках змінилися як технології, так і архітектура. Кожен диск містить мікрокод, унікальний для прив’язаного до нього накопичувача. Проста заміна ПЕУ з відповідними робочими параметрами не дає шансів працездатності. Причому подібні дії можуть бути небезпечними для ваших даних.

Тут можна звернути увагу на дві основні причини збою: або діод TVS (подібний плавких запобіжників) закорочен через перенапруження, або життєво важливий компонент на друкарській платі не запускається. На ПЕУ жорстких дисків часто зустрічаються два діода TVS, які виступають в якості запобіжників для захисту вашого накопичувача в разі перенапруги. Швидше за все, їх буде два: один на 5v і інший на 12 v. Якщо ви випадково підключили до зовнішнього диску неправильний адаптер харчування або пройшов стрибок напруги, діод TVS виступає в ролі жертви. Якщо він справляється зі своїм завданням, а інші компоненти ПЕУ в порядку, то досить просто видалити короткозамкнутий діод TVS для пожвавлення диска.

Перевірити результат можна за допомогою мультиметра – якщо діод зчитує нульові оми або його показники наближаються до даного значення, то причина дійсно в ньому. При короткому замиканні ці діоди часто мають помітний запах гару або на їх корпусі можна побачити сліди горіння. Тут необхідна обережність, при відключенні діода TVS, диск залишається незахищеним, тому при підключенні джерела живлення, необхідна впевненість в дотриманні полярності і надійності блоку живлення.


На фото: друкована плата з виділеними діодами TVS

Якщо від діодів TVS немає сторонніх запахів і вони показують правильні значення при вимірюванні, то проблема полягає в самій друкованій платі. Потрібна заміна ПЕУ, але все не полягає в простій заміні. На більшості друкованих плат є 8-контактний чіп ROM, який містить унікальну інформацію по прошивці, необхідної для запуску накопичувача. Дана інформація переноситься зі старою ПЕУ на нову платформу, для відповідності заміни за всіма показниками. Деякі жорсткі диски, особливо Western Digitals, не мають цього 8-контактного чіпа – прошивка зберігається в основному контролері, який практично не піддається вилученню.

Якщо ви хочете замінити ПЕУ, вам потрібно буде не тільки підібрати підходящу заміну, але й перенести чіп ROM. У мережі Інтернет можна знайти багато оголошень, в яких вам запропонують купити відповідну друковану плату. Деякі з них навіть погодяться перепаять чіп ROM. Якщо ПЕУ визначена як єдиний пошкоджений компонент, а внутрішня частина диска в порядку, то після її заміни і перенесення ROM, ваш накопичувач повинен знову почати працювати. Але є ще один момент, на який треба звернути увагу при перевірці ПЕУ, – це стан головних контактів. Іноді вони окислюються з часом, але дана проблема легко усувається очищенням за допомогою гумки.


На фото: вид брудних контактів на друкованій платі, який призводить до появи проблем.

Якщо ваш диск розкручується і видає звуки у вигляді клацань і стукотів


Цей серйозний збій вказує на відрив однієї або декількох головок, що зчитують інформацію. Це також може означати, що ваш диск постраждав від внутрішніх пошкоджень. У будь-якому випадку, це вже робота для професіоналів. Привід повинен бути відкритий в чистій кімнаті в умовах спеціальної лабораторії, де спробують відновити дані. Якщо ваш диск клацає, краще відключити його і залишити в такому стані, поки ви не зможете відправити привід до професіоналів по відновленню. Включення диска в такому стані може зробити його неможливим до будь-якого відновлення надалі.


На знімку: жорсткий диск, який після падіння головок зробив глибоку подряпину. Це може привести до неможливості подальшого відновлення.

Якщо диск працює і визначається комп’ютером, але зависає при спробі звернення до нього


Це зазвичай означає, що магнітне покриття поверхні дисків руйнується. Диск зберігає інформацію в певних секторах на своїй поверхні, сектора розташовуються в строгому порядку, але іноді упорядкована структура порушується, і з’являються, так звані, погані сектори. Диск намагається їх прочитати, а так як йому це не вдається, він просто зависає. Це поширена проблема, яка виникає з плином часу і може бути виправлена, але тільки з використання професійного обладнання, призначеного для відновлення даних. Якщо звернути увагу на значення показників SMART диска, можна помітити велику кількість перепризначених секторів, що підтверджують появу проблем. Якщо дані дійсно важливі, необхідна допомога професіоналів.

Якщо ваш привід подає звуковий сигнал при включенні харчування


Звукові сигнали, які ви чуєте – це сигнали двигуна, який намагається розкрутити диск і у нього це не виходить. Це викликано причинами серйозних механічних збоїв. Найбільш поширене, так зване, «залипання». Головки блоку позиціонування (БМГ) знаходяться або в центрі диска, або в крайній, паркувальній області, яка не використовується в області диска,. Ми вже говорили, що головки не вступають в контакт з областю даних на пластинах, вони парять трохи вище. Іноді головка не може нормально зупинитися в потрібному місці, і диски продовжують обертатися з зупиненими над областю даних зчитувальними головками. Через надзвичайно гладкі поверхні, як пластин, так і головок, вони буквально прилипають один до одного, звідси і відповідна назва. Привід повинен бути відкритий в лабораторії, блок магнітних головок ретельно вилучений і, швидше за все, повністю замінений, чого не зробить пересічний користувач.


На знімку: привід головного вузла (БМГ) відключений з повідомленням про залипання на невизначеній ділянці поверхні диска.

Іншою причиною може бути заклинювання шпинделя мотора. Це шпиндель, навколо якого обертаються пластини дисків. Він може бути нерухомий внаслідок важких ударів або падінь самого жорсткого диска. Дана проблема не особливо поширена, за винятком дисків Seagate, оскільки у них особливо крихкий шпиндель. Для вирішення є два шляхи. Шпиндель може бути або повністю замінений, або пластини дисків переміщаються в новий корпус жорсткого диска, одночасно з друкованою платою і блоком головок (БМГ).

Якщо звуки вашого приводу відповідають робочому стану, але пристрій не виявлено або визначається неправильна його ємність


Це зазвичай вказує на проблеми в певній частині прошивки. У будь-якому випадку є факт спотворення інформації, який вимагає певних рішень. Кілька років тому була помилка у приводів Seagate 7200.11, щодо версії їх прошивки – SD15, названої як «помилка Seagate BSY». Тут виною всьому є збої прошивки програмного забезпечення даної моделі. І хоча для конкретної проблеми знаходилися рішення, але з сьогоднішніми дисками нічого не може зробити пересічний користувач. Єдиний вихід – відправка свого диска на професійну підтримку.

Виходячи з усього вищесказаного, завжди є варіанти, пов’язані з реальними можливостями відновити свої особисті дані. При випадковому видаленні інформації, швидше за все вам пощастило. Якщо привід повністю «мертвий» і навіть не включається, ви можете піти самостійним шляхом, працюючи методами проб і помилок. Якщо ж ваш диск видає незвичайні звуки або спостерігаються дивні речі в його поведінці, краще віддати його професіоналу з відновлення даних. Головне, що потрібно пам’ятати – будь-які спроби відновлення даних ризиковані. Важливість відновлюваних даних вимагає роботи відповідних фахівців.

 


Схожі статті про відновлення даних:



Дата: Теги: , , , ,

Comments are closed.

^