Відновлення інформації
 
Блог
 
Як виправити синій екран смерті (BSOD) в Windows 10


Як виправити синій екран смерті (BSOD) в Windows 10

Для користувачів Windows 10 вже не дивно зіткнутися з виникненням синього екрану смерті. BSOD, відомий як STOP-помилка, є найвідомішим екраном смерті серед інших.

В попередній статті ми розглянули помилки Windows, пов’язані з поняттям “Екран смерті”, зокрема з найбільш популярним синім екраном смерті BSOD.
Отже, що робити, якщо вам довелося зіткнутися з цією несправністю на своєму комп’ютері? Є кілька способів виправити цю неполадку, котра переслідує користувачів Windows 10.



Що потрібно зробити в першу чергу


Вимкнути автоматичне перезавантаження.


У більшості випадків у Windows 10 за замовчуванням включений перезапуск у разі виникнення STOP-помилки. У цій ситуації у вас немає достатньо часу, щоб записати код помилки, пов’язаний з BSOD. Щоб почати процес виправлення збою, потрібно на деякий час утримати на екрані повідомлення про помилку.

Як це зробити:

  • 1. Клацніть правою кнопкою миші по Мій комп’ютер.
  • 2. Перейдіть в розділ Властивості.
  • 3. У лівій частині виберіть Додаткові параметри системи.
  • 4. У розділі Завантаження та відновлення натисніть Налаштування.

  • 5. Тепер в розділі Відмова системи зніміть галочку з Виконати автоматичне перезавантаження.

  • 6. Натисніть ОК, щоб зберегти і продовжити.

Перевірте систему на наявність вірусів.


Однією з причин появи BSOD на вашому ПК з операційною системою Windows 10 є пошкодження даних. Крім звичайних сценаріїв, дані на комп’ютері можуть бути пошкоджені через деякі шкідливі програми.

Таким чином, якщо вам доводиться бачити синій екран смерті Windows 10 частіше звичайного, скористайтеся антивірусним програмним забезпеченням для повного сканування системи. Захисник Windows, антивірус за замовчуванням в Windows 10, теж може бути хорошим варіантом.

Оновлення Windows.


Ви повинні переконатися, що ваш комп’ютер регулярно оновлюється останніми виправленнями безпеки й іншими не менш важливими елементами. Це один з найбільш важливих моментів, який необхідно врахувати на шляху до виправлення синього екрану смерті або навіть запобігання його появи. Користувачам Windows 10 в більшості випадків не потрібно робити нічого додатково, оскільки оновлення системи встановлюються автоматично, але цей процес можна зупинити.

Оновлення драйверів обладнання і прошивки.


Несправні драйвери на вашому ПК теж можуть привести до появи синього екрану смерті. Таким чином, оновлення або відновлення програмного забезпечення здатне позбавити пристрій від BSOD.

В даний час про більшість комплектуючих піклуються універсальні драйвери Windows. Однак більшість – це не все. Драйвери, які ваша операційна система на може оновити автоматично, вам доведеться шукати самостійно на сайті виробника.

Разом з цим ваш BIOS або UEFI повинні бути оновлені до своєї останньої версії. Не забудьте перевірити, чи стикаються ваші комплектуючі з надмірним температурним навантаженням, в цьому вам допоможе утиліта Speccy.

Більш високі температури можуть бути викликані пиловим засміченням вентилятора. Щоб запобігти цьому, необхідно регулярно чистити комп’ютер.
Викликати BSOD можуть пристрої, що підключаються, такі як USB-накопичувачі, принтери, геймпади і т.ін.

Як виправити синій екран смерті в Windows 10


Завантаження в безпечний режим.


Коли ви запускаєте комп’ютер за допомогою безпечного режиму, завантажуються тільки основні служби Windows і системні драйвери. Якщо вам не довелося мати справу з синім екраном смерті, можна припустити, що винуватець помилки – сторонній драйвер.

Як скористатися безпечним режимом?

Раніше, у випадку з Windows XP і 7, ви могли використовувати утиліту msconfig для завантаження цього режиму або ж за допомогою клавіші F8 при старті запуску. Windows 10 додала один новий зручний варіант для доступу до безпечного режиму.

  • 1. Відкрийте Налаштування> Оновлення та відновлення> Відновлення.
  • 2. У розділі Розширений запуск натисніть Перезавантажити зараз . Зачекайте, поки з’явиться вікно з додатковими параметрами запуску.
  • 3. Натисніть Усунення несправностей.
  • 4. На наступному екрані виберіть Параметри запуску, клікніть на Перезавантаження для виходу в безпечний режим.

Скористайтеся відновленням системи.


Увівши в Windows таку функцію як відновлення системи, Microsoft дала можливість відкочувати помилки, які ми могли з необережності зробити на наших пристроях. Це здатне допомогти, якщо причиною синього екрану смерті є програмне забезпечення, яке ви не так давно встановили.

Можете спробувати знайти різні налаштування, пов’язані в системою відновлення Windows 10 в Панелі управління> Відновлення. Щоб відкотити систему до попередньої точки відновлення, натисніть Відкрити відновлення системи. Щоб створити нову точку, натисніть Налаштувати відновлення системи > Створити . Швидше за все синій екран смерті буде виправлений, якщо це пов’язано з недавніми змінами на вашому комп’ютері.

Виправлення синього екрану смерті за допомогою Усунення несправностей Windows.


Спробуйте скористатися вбудованим в систему інструментом усунення несправностей. Щоб знайти його, відкрийте Налаштування> Оновлення та безпека> Усунення несправностей.

Під заголовком Усунення несправностей ви можете побачити засіб з виправлення помилок, що викликають зупинку або непередбачений перезапуск системи Windows.

Видаліть несправне оновлення Windows.


Під час установки оновлення Windows в рідкісних випадках може статися переривання процесу, і такі інциденти здатні привести до появи синього екрану смерті. Найпростіший спосіб виправити BSOD в Windows 10 – видалення помилкового оновлення. Аналогічно потрібно поступати і з додатками, які могли б пошкодити важливі файли на вашому ПК.

Ви можете видалити останнє оновлення Windows, відвідавши Налаштування> Оновлення та відновлення> Windows Update> Видалити поновлення.

Переінсталюйте Windows, щоб виправити синій екран смерті.


Очевидно, що останній спосіб усунути синій екран смерті – повне перевстановлення операційної системи Windows. Для користувачів, що працюють з Windows 10 або 8.1 існує вбудована утиліта для переустановлення, що не вимагає наявності спеціального установчого носія. Для Windows 7 вам доведеться ставити систему за допомогою завантажувального USB або компакт-диска.

Якщо в BSOD не винне безпосередньо ваше обладнання, в такому випадку перераховані вище поради і способи повинні вам допомогти. Якщо ж проблема полягає в комплектуючих, вам доведеться його замінити.

Про всяк випадок, якщо буде потрібно відновлення інформації з жорсткого диска, вам допоможуть інструменти Starus Recovery. Завантажити і випробувати програми для відновлення видалених даних можна абсолютно безкоштовно!

 


Схожі статті про відновлення даних:



Дата: Теги: , , ,

Comments are closed.

^